Kommunalt samverkansavtal om gymnasieutbildning och antagning i Västerbottens län

Avtalet gäller från 2019-07-01
Samverkande kommuner: Bjurholms kommun, Dorotea kommun, Lycksele kommun, Malå kommun Nordmalings kommun, Norsjö kommun, Robertsfors kommun, Skellefteå kommun, Sorsele kommun, Storumans kommun, Vilhelmina kommun, Vindeln kommun, Vännäs kommun, Umeå kommun och Åsele kommun.

Kommunerna i Västerbottens län har möjlighet att ingå ett samverkansavtal som omfattar utbildningar inom gymnasie- och gymnasiesärskolan.                                  

Samverkansavtalet har dubbla målsättningar. En är att länets ungdomar erbjuds ett allsidigt utbud av gymnasieutbildning. Den andra är att gymnasieskola och gymnasiesärskola ska organiseras och genomföras på ett sätt som bidrar till regionens behov av kompetensförsörjning.

           

1§ Avtalsparter                   
Avtalsparter är de kommuner i Västerbotten som väljer att ansluta sig. Enheten Näringsliv och Samhälle inom Region Västerbotten samordnar avtalsfrågorna, tar fram avtalsförslag och tecknar avtal med utförare om gymnasieantagning.

2§ Samverkansavtal om gymnasieutbildning               
Avtalet är ett kommunalt samverkansavtal om gymnasieutbildning enligt Skollagen med tillhörande förordningar.

Genom avtalet bildar parterna ett samverkansområde för antagning till de utbildningar som omfattas av avtalet, Skollagen 15 kap 30§ samt 18 kap 27§.                     

Kommunala samverkansavtalet undertecknas av respektive kommun. Till avtalet knyts även bilagor som beslutas av kommunerna och godkänts enligt 6§.

Ingående parter har rätt att sinsemellan, eller enligt 4§, träffa överenskommelser som till delar avviker från avtalet, förutsatt att samråd skett enligt 6§ och att övriga parter i avtalet ger sitt godkännande. Avvikelsen regleras i särskild bilaga.     

Bilagor till samverkansavtalet publiceras på Gymnasieantagningens hemsida www.gymnasieantagningen.nu.

3§ Syfte         
Syftet med avtalet är

  • att elevens val ska vara vägledande för samarbetet mellan parterna.
  • att parterna tillsammans genom samarbete och samordning, erbjuder länets ungdomar ett allsidigt utbud av gymnasieutbildningar som är av god kvalitet och tillgängliga i hela länet
  • behovet av kompetensförsörjning i regionen ska beaktas vid planering av utbildningsutbudet
  • att reglera och utveckla samarbetet mellan kommunerna kring gymnasieutbildning så att det finns en dialog mellan parterna om utbud, kostnadsutveckling och kvalitet
  • att utifrån det regionala utvecklingsarbetet gemensamt delta i omvärldsbevakning samt stödja och utveckla sådana utbildningsinriktningar och former för utbildning som bedöms vara strategiskt viktiga för regionens utveckling
  • att i samverkan utveckla elevernas utbildningsresultat

                         

4 § Avtalets omfattning
a) Nationella program
Avtalet omfattar nationella program och inriktningar enligt definitioner i Skollagen.

b) Andra utbildningar godkända av Skolverket
Avtalet omfattar andra utbildningar godkända av Skolverket t. ex nationellt godkända idrottsinriktningar och särskilda varianter.

c) Introduktionsprogrammen
Avtalet omfattar introduktionsprogram som respektive huvudman beslutat ska vara sökbara via den gemensamma antagningsorganisationen för elever utanför huvudmannens hemkommun.  Introduktionsprogrammen definieras i Skollagen och gymnasieförordningen.

Beräkning av den interkommunala ersättningen i 4§ a-b regleras i bilaga 2. Ersättning enligt 4§ c regleras i bilaga 3. 

d) Övriga samverkansavtal
Övriga samverkansavtal om gymnasieutbildning som någon kommun i Västerbottens län har tecknat med annan kommun registreras hos den gemensamma gymnasieantagningen och biläggs detta avtal.                    

5 § Beslutande och beredande organ    
Region Västerbotten bidrar med beslutsunderlag för gemensamma frågor. Skolcheferna i de samverkande kommunerna i Västerbotten utgör avtalsparternas beredande organ. Formella beslut fattas av respektive huvudman.

6 § Samverkansmodell      
Minst en gång per år ska parterna ges möjlighet att samråda i god tid om punkterna i 3§.

Av särskild vikt är att huvudmännen för gymnasieutbildning förbinder sig att samråda med övriga avtalsparter.                         

  1. a) inför beslut om etablering eller avveckling av program eller inriktning.
  2. b) Avvikelser från avtalet 2§, tredje stycket.

Beslut om utbildningsutbud och antal antagningsplatser i kommunerna fattas av respektive huvudman.

Ansvarsförhållanden mellan kommunerna.    

6.1 Gemensamt ansvar.
Kommunerna har ett gemensamt ansvar för information till elever och målsmän om de utbildningar som erbjuds och om arbetsmarknaden inom samverkansområdet.                          

Varje kommun ansvarar för kontaktvägar för upprättande och mottagande av kontinuerliga rapporter om elevernas resultat och eventuella avhopp.

Kontaktvägar annonseras på respektive kommuns hemsida och på Gymnasieantagningens hemsida www.gymnasieantagningen.nu.

Hemkommunen svarar i enlighet med Skollagen 3 kap 12§ för att mottagande skola får nödvändig pedagogisk information om de elever som ska börja gymnasieskolan. Mottagande skola ansvarar för att rutiner upprättas för överföring av information. (12j § gäller från 2019-07-01)                      

Aktuella belopp för den interkommunala ersättningen publiceras på Gymnasieantagningens hemsida när kommunerna levererat underlag.  

6.2 Mottagande kommuns ansvar.         
Enligt Skollagen svarar mottagande kommun för samtliga kostnader för utbildningen.

Mottagande kommun ska i skälig tid samråda och redovisa motiv för eventuell höjning av den interkommunala ersättningen enligt bilaga 2 och 3.             

Vid studieavbrott, hög frånvaro och upprättande av åtgärdsprogram ska hemkommunen omgående meddelas skriftligt.

Mottagande kommun ska i god tid samråda med hemkommunen inför beslut om åtgärder som medför ökade kostnader för hemkommunen. Det kan gälla beslut om reducerat program, förlängd studietid eller kommande studieavbrott. Vid byte av program ska hemkommunen informeras i förväg.                      

6.3 Hemkommunens ansvar.                    
Hemkommunen ansvarar för sådana kostnader som beskrivs i skollag och relevanta förordningar. Omedelbart efter läsårets slut rapporterar hemkommunerna elevernas slutbetyg från grundskolan till Gymnasieantagningen.

7 § Gemensamma utvecklingsområden
Parterna, kommunerna och Region Västerbotten arbetar gemensamt med utveckling och förnyelse av innehållet i och formerna för gymnasieutbildning i länet.                        

Nya utvecklingsområden kan initieras vid de återkommande skolchefskonferenserna och vid den årliga gymnasiekonferensen som arrangeras av Region Västerbotten.

I frågor som berör flera kommuner och där kommunerna är överens uppmanas kommunerna att upprätta en bilaga till samverkansavtalet.             

Gemensamt utvecklingsarbete i övrigt sker på sätt som berörda kommuner själva beslutar.  Övriga kommuner inom samverkansområdet bör få information utifrån intentionerna i samverkansavtalet.             

8 § Uppföljning och utvärdering
Samverkansavtalet följs upp årligen vid någon av de återkommande skolchefskonferenserna under andra halvåret. Region Västerbotten ansvarar för uppföljningen och för kommunikation om uppföljningens resultat.     

9 § Force Majeur                  
Om fullgörande av åtagande från kommuns sida förhindras av omständigheter som kommunen inte kan råda över såsom arbetskonflikt, eldsvåda, krig med mera är kommunen inte ansvarig för skada eller förlust hos motparten.    

10 § Tvist
Den gemensamma ambitionen är att samverkan så långt som möjligt skall handläggas av skolchefsgruppen. I de fall oenighet uppstår om tolkningar kan enheten för Näringsliv och Samhälle vid Region Västerbotten bidra med stöd till tolkning och förtydligande.                  

11 § Avtalstid och uppsägning av avtal.
Samverkansavtalet gäller från 20190701 och tills vidare.                    
Avtalet kan sägas upp av någon av parterna per den 31 december varje år.         
Uppsägningstiden är ett kalenderår och uppsägningen gäller från och med den 1 januari. Uppsägning ska göras skriftligen till övriga avtalsparter.

Elever som påbörjat utbildningen när avtalet upphör att gälla har rätt att fullfölja utbildningen. För dessa gäller bestämmelserna i avtalet i tillämpliga delar.

Parternas beslut gällande kommunala samverkansavtalet om gymnasieutbildning i Västerbottens län.

Senast uppdaterad den 8 februari 2024

Translate the website with Google translate.