Anmälan om försäljning av folköl
Den som säljer folköl i detaljhandeln ska anmäla detta till kommunen enligt alkohollagen. Anmälningsplikten finns för att kommunen ska kunna informera om bestämmelserna kring folkölsförsäljning. Kommunen ska också kunna kontrollera att lagen följs, genom att göra tillsynsbesök på försäljningsstället.
Vad är folköl?
Folköl är detsamma som öl klass II. Folköl är en maltdryck med en alkoholhalt mellan 2,25- 3,5 %. (öl med högre volymprocent kallas för starköl).
Vem får sälja folköl?
För att få bedriva detaljhandel med folköl måste du även sälja matvaror i butiken. Butiken ska ha ett brett sortiment av matvaror. Ett brett sortiment kan t.ex. vara konserver, mejeriprodukter, charkprodukter, smörgåsar, frysta varor, bröd och grönsaker. Det räcker inte att butiken har någon eller några av dessa varutyper i sitt sortiment. För att få servera folköl vid serveringsställe är det en förutsättning att du även serverar mat.
Ytterligare en förutsättning för att få sälja folköl är att ditt försäljningsställe (detaljhandels-eller serveringsställe) ska vara registrerad som stadigvarande livsmedelslokal för hantering av matvaror. Det är till miljö- och byggnämnden som man ska anmäla sin livsmedelsverksamhet. Det är inte tillräckligt med en tillfällig registrering för hantering av livsmedel.
Anmälan om försäljning av folköl
En anmälan ska skickas in till miljö- och byggnämnden innan försäljningen påbörjas. Om verksamheten byter ägare/bolagsform ska en ny anmälan skickas in. För att få sälja folköl i detaljhandel ska din livsmedelsanläggning vara registrerad hos miljö- och byggnämnden.
Blankett för anmälan hittar du här
Upphörande av försäljning av folköl
Vill du upphöra med din försäljning av folköl finns det en blankett för upphörande av försäljning av folköl som ska fyllas i och skickas in till miljö- och byggnämnden.
Egenkontrollprogram
Den som säljer folköl ska utöva särskild kontroll över försäljningen. Detta kallas för egenkontroll. Det innebär att verksamhetsutövaren är ansvarig för att försäljningsreglerna utifrån lagstiftningen följs i verksamheten. Verksamhetsutövaren ansvarar för att personalen känner till gällande regler och att det skapas rutiner för ålderskontroll. Kom ihåg att informera extrapersonal. Egenkontrollprogrammet är tänkt att vara ett stöd för personalen. Det ska finnas ett skriftligt egenkontrollprogram som ska arbetas fram av den ansvarige för verksamheten. Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället och kunna visas för kommunen och polismyndigheten vid tillsyn.
Ett egenkontrollprogram ska innehålla:
- verksamhetsuppgifter som försäljningsställets namn, företagsnamn, kontaktperson och organisationsnummer/personnummer
- försäljningsställets rutiner för att kontrollera ålder
- försäljningsställets rutiner för marknadsföring
- försäljningsställets rutiner för utbildning av personal.
- försäljningsställets rutiner för misstanke om lagning
- försäljningsställets rutiner kring information om 18-års gräns (skyltar/dekaler)
En kopia av egenkontrollprogrammet ska alltid bifogas en anmälan.
Du hittar mer information om egenkontrollprogram på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns bland annat exempel på egenkontrollprogram på flera språk. Använd gärna mallen för egenkontrollprogrammet som du hittar till höger i bild. I mallen finns alla punkterna som måste ingå i programmet.
Regler vid försäljning av folköl
- Folköl får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år. Den som säljer folköl ska förvissa sig om att den som köper är 18 år. Det innebär att säljaren alltid ska kräva att få se legitimation då personen ser ung ut. En bra regel är att fråga alla som ser ut att vara under 25 år om legitimation.
- Folköl får inte säljas till den som man misstänker ska lämna över folkölen till någon som inte fyllt 18 år.
- Folköl får inte säljas till personer som är berusade av alkohol eller påverkade av annat berusningsmedel.
- Om du säljer folköl ska du även sälja andra drycker som till exempel läsk och vatten mm.
- Det ska vara god ordning i lokalen.
- Regler vid försäljning av folköl finns i alkohollagen.
Påföljder
Om någon butik bryter mot bestämmelserna i alkohollagen kan miljö- och byggnämnden meddela varning eller försäljningsförbud.
Kontrollköp
Kontrollköp från kommunen kan förekomma. Ett kontrollköp innebär att en person över 18 år som ser ung ut testar om det går att handla folköl utan legitimation. Kommunen får genomföra kontrollköp utan att näringsidkaren underrättas i förväg. Kommunen ska snarast efter genomfört kontrollköp underrätta försäljningsstället om att ett kontrollköp genomförts.