Lokal serviceplan - kommersiell service Malå kommun
Serviceplanen ska leda till ett ökat engagemang, förståelse och kunskap kring kommersiell service som en del av kommunens arbete med näringslivs- och landsbygdsutveckling. Det medför att servicens funktioner konkret vägs in i kommunens långsiktiga och strategiska planering. Serviceplanen ska även vara ett verktyg för att öka handlingsberedskapen i servicefrågor.
Med kommersiell service avses invånares och verksamheters tillgång till livs- och drivmedel men också förbrukningsvaror, apotek, post- och paket, ombud för spel- och systembolag och bank. I landsbygdens glesaste strukturer, när befolkningsunderlaget är stort nog för att en brist på service ska utgöra en begränsning men inte tillräckligt stort för att det ska ge den kommersiella servicen ett tillräckligt kundunderlag för att erbjuda likvärdig service som i tätare strukturer, det är här som serviceplanen fyller sin funktion.
Här behöver utbudet av service anpassas efter behovet men också efter förutsättningarna att bedriva och erbjuda service. Det räcker inte med att servicegivaren rent företagsekonomiskt driver sin butik, här behöver även andra samhällsekonomiska och allmännyttiga värden integreras. För att servicearbetet ska bli långsiktigt behöver det finnas en långtgående samhandling mellan offentliga, privata och ideella aktörer på platsen samt en fungerande flernivåsamverkan lokalt, kommunalt och regionalt.
Denna plan; Lokal serviceplan – kommersiell service Malå kommun, är en handlingsplan som kopplar an till andra planerar och strategier för Malå kommun. Den ska bland annat bidrag till att ambitionerna i Malå kommuns Lokala utvecklingsstrategi (KF 2021-10-25) och Översiktsplan (KF 2020-10-26) uppnås.
Tag del av LOKAL SERVICEPLAN - KOMMERSIELL SERVICE MALÅ KOMMUN
Mål, en levande plats och en cirkulär plats
Malå kommuns två övergripande hållbarbetsmål en levande plats och en cirkulär plats, tar sikte på de globala målen i Agenda 2030. Dessa är också övergripande för Lokal serviceplan – kommersiell service Malå kommun:
En levande plats är här människor vill stanna, för ett kortare besök eller hela livet. Det är platsen med goda förutsättningar för att besöka, växa, arbeta och bli gammal. Servicenivån ska bidra till att fler människor kan/vill bo, leva och verka i kommunen.
En cirkulär plats hanterar klimatomställningarna samt skapar ekonomiska möjligheter och infrastruktur på ett sätt som samtidigt tar hand om naturresurserna och ekosystemen för att Malåbygden ska vara en levande plats även för framtida generationer.
Med de målen ska Malå kommun, i samarbete med regionala och lokala aktörer, verka för att:
- grundläggande kommersiell service finns i den strategiska serviceorten Malå och serviceorten Adak
- utveckla serviceorten Adak
- bibehålla och utveckla den strategiska serviceorten Malå
- alla medborgare i Malåbygden har tillgång till god service inom rimliga avstånd
- skapa attraktiva livsmiljöer för platsbaserad hållbar näringslivsutveckling i Malåbygden
- fler människor och verksamheter flyttar in och fler besökare attraheras till Malåbygden