Rapportera farligt avfall
Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan påverka människor och miljön. Från 1 augusti 2020 gäller nya regler om rapportering.
Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier. En verksamhet kan vara allt från en stor fabrik till ett företag med få anställda som en frisersalong, biltvätt eller mäklarfirma. Det kan också vara skolor, vårdinrättningar eller simhallar.
En utökad anteckningsskyldighet börjar gälla den 1 augusti 2020 och berör alla yrkesmässiga verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall. Från den 1 november 2020 ska dessa verksamheter börja rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket.
Vem ska rapportera i avfallsregistret?
Alla yrkesmässiga verksamheter
- där farligt avfall uppstår
- som transporterar farligt avfall
- som tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet
- som mäklar eller handlar med farligt avfall
- som behandlar farligt avfall.
Information om hur man rapporterar finns på Naturvårdsverkets webbplats om rapportering https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Avfall/Farligt-avfall/Rapportera-uppgifter-till-avfallsregistret/
- Åtta ingångar för att rapportera till avfallsregistret: naturvardsverket.se/avfallsregister
- Vanliga frågor och svar: naturvardsverket.se/avfallsregistret-fr-sv
- Alla vägledningar: naturvardsverket.se/avfallsrapportering
- Samlat infomaterial: naturvardsverket.se/avfallsregister-infomaterial
Den senaste statistiken visar att det uppstår över två miljoner ton farligt avfall per år i Sverige. Men det är osäkra uppgifter och statistiken uppdateras bara vartannat år. Alla som rapporterar till det nya avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över det farliga avfallets väg genom landet. Det ökar möjligheten till att avfallet tas om hand på rätt sätt.
Se film som berättar om förändringarna: Rapportera farligt avfall på knappt tre minuter | Naturvårdsverket